Vuoden Liikuntapaikka 2016 on Tampereen uintikeskus. Ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriöstä palkitsi kohteen perjantaina 10.6.2016 uintikeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa. Tunnustuksen ottivat vastaan Tampereen kaupungin liikuntajohtaja Pekka Paavola, liikuntapäällikkö Mikko Heinonen sekä tilaajapäällikkö Lauri Savisaari. Vuosittainen tunnustus jaettiin 12. kerran ja palkinnon lahjoitti Tampereen Messut Oy. Ensi keväänä tunnustus jaetaan Sportec-messujen yhteydessä, jotka järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 16.–17.3.2017.
– Tampereen uintikeskus on erinomainen esimerkki siitä liikuntapaikkarakentamisen laadusta, jota Vuoden liikuntapaikka -palkinnolla halutaan nostaa esiin. Uintikeskus myös toteuttaa niitä valtion liikuntapaikkarakentamisen tukemisen linjauksia, joilla parhaiten edistetään kansalaisten aktiivista liikunnan harrastamista, kuvaa ylitarkastaja Mauri Peltovuori opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Monipuolisuus ja tarkka mitoitus mahdollistaa kovan käytön – kaupunkilaiset löysivät uinnin ilon
Tilojen monipuolisuuden ja huolellisen mitoituksen ansiosta Tampereen uintikeskuksessa voidaan yhdistää kunto- ja terveysliikunta, viihtyvyys sekä kilpa- ja huippu-urheilun vaatimukset. Uintikeskus soveltuu yhtä hyvin kaupunkilaisen päivittäiseen liikunnan harrastamiseen kuin kansainvälisten arvokilpailujen järjestämiseenkin. Kaupunkilaiset ovat uintikeskuksen valmistumisen jälkeen ottaneet tilojen uudistuneen ilmeen ja uudet tekniset ratkaisut omakseen, josta osoituksena ovat korkeat kävijäluvut. Seuraava askel uintikeskuksen kehittämisessä on maauimalan rakentaminen uintikeskuksen yhteyteen.
– Tampereen kaupunki on kunnostautunut liikuntapaikkarakentamisessa viime vuosina monella tavalla. Kaupunki on linjannut liikunnan olosuhteet yhdeksi merkittäväksi hyvinvoinnin edistämisen osatekijäksi. Uintikeskuksen perusparannus on esimerkki siitä, millaisia palveluita kaupunkilaisille parhaimmillaan voidaan tässä tarkoituksessa tarjota, toteaa Peltovuori.
Perusparannus monipuolisti allaskäytön – samalla uudistettiin sisäänpääsyjärjestelmä
Tampereen uintikeskuksessa on yksi kahdeksanratainen 50 metrin allas, joka voidaan jakaa kahteen 25 metrin altaaseen. Uintia ja muuta vesiliikuntaa varten keskuksessa on myös opetusallas, lastenallas, kylmäallas, kuusiratainen 25 metrin harjoitusallas sekä hyppyallas. Kuntoilua ja voimaharjoittelua varten keskuksessa on myös valoisa ja tilava kuntosali, jossa voi kuntoilla moderneilla kuntoilulaitteilla. Erityisesti keskuksessa on kiinnitetty huomiota ratkaisuihin, joilla liikkumisen esteettömyys on voitu järjestää.
Uintikeskuksessa tehtiin laaja perusparannus 2013–2015 ja samalla myös sisäänpääsyjärjestelmä uusittiin nykyaikaiseksi rannekejärjestelmäksi. Uudet altaat ovat sekä kilpa- että kuntouimarien käytössä ja harjoitusallas on suunniteltu niin, että sitä voidaan käyttää myös vesijumppa-altaana. Hyppyallas taas toimii tarvittaessa uppopallokenttänä ja on mitoiltaan kansainvälisiin uppopallo-otteluihin sopiva.
– Uimahallit soveltuvat kaikille väestöryhmille, toteuttavat tasa-arvonäkökulmaa liikuntapalvelujen saatavuudesta ja niissä voidaan huomioida liikkumisen esteettömyys. Näistä syistä hallien perusparannuksille ja uusien hallien rakentamiselle on myönnetty korotettua valtionavustusta. Tampereen uintikeskuksen perusparannukseen opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi miljoonan euron valtionavustuksen. Ratkaisut, joita Tampereen uintikeskuksen perusparannuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on tehty, vastaavat kaikilta osin korotetun valtionavustuksen perusteita, Peltovuori summaa.
Vuoden Liikuntapaikan valitsevat vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriön liikunnan vastuualueella toimivat liikuntapaikkarakentamisen virkamiehet yhdessä aluehallintovirastojen liikuntatoimesta vastaavien viranhaltijoiden kanssa. Kohteen tulee olla valmistunut tai peruskorjattu palkitsemista edeltäneen parin vuoden aikana, jolloin sen käytöstä ja toiminnallisuudesta on saatu kokemuksia. Palkinnolla halutaan nostaa esille erikoisosaamista vaativan liikuntapaikkarakentamisen merkitystä, arvoa ja tietoisuutta ja se on samalla tunnustus kohteiden rakennuttajien, suunnittelijoiden, rakentajien ja ylläpitäjien osaamiselle. Vuoden Liikuntapaikka -kiertopalkinnon ja kohteeseen jäävän pienoismallin lahjoittaa Tampereen Messut Oy.
Aiemmin palkitut: Joensuu Areena (2005), Kemiön Amospuisto (2006), Ylöjärven Liikuntakeskus (2007), Lahden kaupungin koordinoima Ylimaakunnallinen ulkoilu- ja luontomatkailuhanke (2008), Vantaan Energia Areena (2009), Kuopion kaupungin lähiliikuntapaikkaverkosto (2010), Oulun Hovinsuon skeittipuisto (2011), Kauhajoen koulukeskuksen liikuntahalli (2012), Espoon Honkahalli (2013), Harjavallan liikunta- ja uimahalli (2014), Kontiolahden Ampumahiihtokeskus (2015). Vuoden Liikuntapaikka 2017 palkitaan Sportec-messuilla 16.–17.3.2017, www.sggf.fi.
LISÄTIEDOT: www.tampere.fi/kulttuuri-ja-vapaa-aika/liikunta/liikuntapaikat/sisaliikuntapaikat/uimahallit.html
Opetus- ja kulttuuriministeriö: Mauri Peltovuori, ylitarkastaja, p. 029 533 0254, mauri.peltovuori@minedu.fi
Tampereen Messut Oy: Tanja Järvensivu, tapahtuma- ja viestintäpäällikkö, p. 050 536 8133 tai
Jenna Antila, tiedottaja, p. 040 172 1188, etunimi.sukunimi@tampereenmessut.fi
↧
Vuoden Liikuntapaikka 2016 on Tampereen uintikeskus
↧