Enligt LokalTapiolas undersökning Vardagsgranskning är finländare som reser utomlands mest oroade över att själv insjukna eller att resesällskapet insjuknar. Det är viktigt att ta hand om försäkringsskyddet före resan.
Finländare är ivriga utlandsresenärer. Enligt Statistikcentralen gjordes 2,5 miljoner fritidsresor utomlands under januari-april i år. Mest reste finländarna till Estland, Sverige och Spanien. På våren ökade resorna till Sydeuropa. I början av året var mars den mest populära månaden för resor till Kanarieöarna och april för resor till kontinenten.
Takten har sannolikt fortsatt under sommaren. På basis av Statistikcentralens statistik för sommaren 2017 var de mest populära resmålen även då Estland, Sverige, Spanien, Italien och Grekland samt Storbritannien och övriga länder i Centraleuropa.
Enligt LokalTapiolas undersökning Vardagsgranskning är finländare mest rädda för sitt eget eller resesällskapets insjuknande under utlandsresorna. Till och med hälften av finländarna är oroade över att insjukna under resan. Bara 25 procent av dem som svarade berättade ändå att någon i resesällskapet har insjuknat under de senaste fem åren.
En reseförsäkring är till hjälp om man insjuknar under en resa. Den grundar sig på ett vårdkostnadsskydd vid sjukdom eller olycksfall under resa. Resenärförsäkringen ersätter sjukdomar som börjat och olycksfall som inträffat under resan. Försäkringen ersätter inte redan befintliga sjukdomar som plötsligt kräver vård under resan. Enligt LokalTapiolas ersättningschef Ulla Kudjoi-Salminen är detta en överraskning för många som kontaktar försäkringsbolaget.
- Människorna känner tyvärr inte till innehållet i sina försäkringar. Om vårdavgifterna eller kostnaderna för avbruten resa inte ersätts från försäkringen, kan det bli dyrt för kunden. För resor inom Europa lönar det sig att skaffa det europeiska sjukvårdskortet från Fpa. Med kortet får du, i EU- och EES-länderna samt i Schweiz, vård till samma kostnad som landets invånare, påminner Kudjoi-Salminen.
Även stölder och terrorattacker oroar
Näst mest stressar vi över egendomsstölder under resor. 35 procent av respondenterna säger sig vara rädda för att bli utsatta för stölder. Medelinkomsttagare är mest rädda för att förlora egendom. Brottslighet och eventuella terrorattacker oroar nästan lika mycket. Speciellt kvinnor är rädda för detta: 40 procent av de finländska kvinnorna är rädda för detta medan siffran för män är 27 procent.
- Terrorattackerna har ändrat vår ersättningspraxis under de senaste åren. Vi har i dylika situationer ersatt avbrytande av resa och annullering av resa till ett resmål där en terrorattack har inträffat. Människorna har ändå modigt rest till och stannat på resmålet och det är bara enstaka fall som ersatts, berättar Kudjoi-Salminen.
Trots rädslan har bara sju procent av finländarna blivit utsatta för stölder utomlands under de senaste fem åren. Utöver insjuknande och brottslighet är finländare på sina utlandsresor även oroade över dåligt väder, dålig kvalitet på hotellet eller resmålet och sina språkkunskaper.
Vänligen kontrollera detta före du reser:
- Gå igenom ditt försäkringsskydd och kontrollera vid behov dess omfattning hos ditt försäkringsbolag.
- Ta alltid med dig reseförsäkringskortet när du reser.
- Om du använder mediciner, ta med tillräckligt med mediciner på resan. Ta för säkerhets skull även med recepten på medicinerna.
- LokalTapiolas kunder kan söka vård via vår larmtjänst. Genom att ringa +358 800 0 4531 får du alltid hjälp, råd och betjäning på finska, svenska eller engelska dygnet runt.
Resultaten framgår av LokalTapiolas undersökning Vardagsgranskning. Förfrågan besvarades av 1001 personer under perioden 27.4–4.5.2018. Deltagarna representerar den finska befolkningen i åldrarna 15–74 år. Undersökningen verkställdes av Kantar TNS.
Tilläggsinformation:
Laura Glad, informatör, LokalTapiola, 044 437 3138, laura.glad@lahitapiola.fi