Suomi tähtää kiertotalouden kärkimaaksi. Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -kärkihankkeessa rahoitettiin kiertotalouden kokeiluja, joilla voisi tehdä asumisesta, liikkumisesta tai ruuasta kiertotalouden periaatteiden mukaista. Kiertotalouden kokeilut esittäytyvät tänään.
Esimerkki kokeilusta, jossa ruuan valmistaminen ajateltiin kiertotalouden kautta:
Kuinka suurtalouskeittiön ruokahävikkiä voisi vähentää? Metropolia AMK:n Myyrmäen kampuksella ahkeroi ja syö päivittäin noin 1500 opiskelijaa. Sodexon ruokapalveluiden on vaikea arvioida ruokailijoiden määrää ja tämä aiheuttaa ajoittain suuriakin ruokahävikkimääriä. Kokeilussa kehitettiin keino, joilla ruokailijoiden määrä kunakin päivänä saadaan etukäteen selville, ja ruokaa valmistetaan vain heille.
Lue lisää kokeilusta >>
Esimerkki kokeilusta, jossa asumisen ratkaisuja kehitettiin kiertotalouden kautta:
Miksi emme asuisi ekologisemmin ja viihtyisämmin? Kuusio Solutions -yritystä pyörittävä Timo Kuusiola on sitä mieltä, että taloyhtiöiden pitäisi vain rohkeasti määritellä, millaisessa talossa asukkaat haluavat tulevaisuudessa asua. Yritysten tehtävänä on puolestaan löytää keinot toiveiden toteuttamiseksi. Tässä kokeilussa luotiin taloyhtiölähtöinen hanke, jossa kehitettiin aidosti taloyhtiöiden tarpeista ponnistava elinkaaripalvelukonsepti. Lue lisää kokeilusta >>
Esimerkki kokeilusta, jossa liikkuminen ajateltiin kiertotalouden kautta:
Miten yksityisautojen määrää voisi vähentää? Shareit Blox Carin ideana oli mahdollistaa kaupunkien ja kuntien omistamien autojen vertaisvuokraaminen asukkaille helposti ja turvallisesti. Lue lisää kokeilusta >>
Ethica veti eri alojen asiantuntijoista koostuvaa tiimiä, joka tarjosi kokeilijoille sparrausta alusta loppuun saakka. "Kokeilut ovat kiertotalouden käytännön edistämisen näkökulmasta tärkeässä asemassa, koska niissä on suoraan päästy testaamaan loppukäyttäjien kanssa uusia toimintamalleja. Käyttäjillä ja kuluttajilla on todella iso rooli kiertotalouteen siirtymisessä. Myös se on yllättänyt iloisesti, kuinka isotkin organisaatiot ja yritykset ovat lähteneet mukaan kehittämään ja skaalaamaan kokeiluja", tiivistää Paula Fontell, yksi sparraustiimin jäsenistä ja Ethican toimitusjohtaja.
Haastettelupyynnöt ja lisätiedot: Paula Fontell (Ethica Oy): paula.fontell@ethica.fi / 040 768 0160