Kaupungin taloudellinen liikkumavara on pieni. Vaikka rahaa ei käytetä kuluvaa vuotta enempää, palveluita kehitetään ja monipuolistetaan kaikilla toimialoilla.
Lappeenrannan kaupunki pyytää asukkailta palautetta toimialajohtajien talousarvioesityksestä ennen kuin esitys menee lautakuntien käsiteltäväksi. Palautetta voi antaa 16.–22.10.2017 välisenä aikana, Euroopan demokratiaviikolla. Asukkaat osallistetaan tällä tavalla kaupungin talouden suunnitteluun.
Toimialajohtajien talousarvioesitys julkistetaan täydellisenä talousarviokirjana. Siitä on laadittu myös tiivistelmä, jossa esitetään keskeiset taloustiedot sekä toiminnalliset muutokset.
Kaupungin taloudellinen liikkumavara on pieni. Jos halutaan käyttää nykyistä enemmän rahaa johonkin kohteeseen, on tämä raha otettava pois jostain nykyisestä toiminnasta. Vaihtoehtojen esittämisen helpottamiseksi on koottu luettelo toimenpiteistä, joista esitykset menojen lisäämiseksi tulisi kattaa. Toimialajohtajien talousarvioesitys ei sisällä näiden vaihtoehtojen toteuttamista.
Toimialajohtajien on pitänyt laatia talousarvioehdotuksensa kaupunginhallituksen antamien raamien rajoissa, joten uusia menoja lisääviä toimia talousarvioesityksissä ei ole. Kehysten sisällä palveluja voidaan kuitenkin kehittää monipuolisesti.
Päivähoidon vaihtoehtoja lisätään
Lasten ja nuorten palveluissa merkittävin uudistus on esitys palvelusetelin käyttöönotosta päivähoidossa. Kaupunki ei jatkossa ostaisi hoitopaikkoja yksityisistä päiväkodeista. Huoltaja voisi valita vaihtoehtona kaupungin omalle päivähoitopaikalle palvelusetelin, jolla ostaa päivähoitopaikan kaupungin hyväksymien toimijoiden joukosta. Huoltajan omavastuun määrä olisi sama kuin häneltä perittävä päivähoitomaksu olisi. Palveluseteli on tarkoitus ottaa käyttöön jo elokuun 2018 alusta.
Aikuislukion toiminta nykymuotoisena on päättymässä. Nykyiset opiskelijat voivat suorittaa ylioppilastutkinnon loppuun, mutta uusia opiskelijoita ei enää otettaisi. Syynä on taloudellisen säästön lisäksi aikuislukion vähäiseksi käynyt opiskelijamäärä. Jatkossa olisi mahdollista suorittaa lukion aineopintoja, joista perittäisiin kustannukset kattava maksu.
Kulttuurin ja liikunnan palvelut monipuolistuvat
Omatoimikirjastoista on saatu erittäin myönteisiä kokemuksia. Lähikirjastojen varustamista omatoimikirjastoiksi jatketaan, mikä laajentaa niiden aukioloaikoja. Ensi vuonna omatoimikirjastovalmius otetaan käyttöön Ylämaan, Voisalmen, Joutsenon ja Lauritsalan lähikirjastoissa. Kirjastoihin tuodaan lisää sähköisiä aineistoja perinteisten aineistojen rinnalle.
Keilahalli-urheilutalon peruskorjaus käynnistyy ensi vuonna ja se valmistuu vuonna 2019. Ensi syksyyn mennessä tehdään selvitys monitoimijäähallista ja päätökset jäähallin rakentamisesta on tarkoitus tehdä ensi vuoden loppuun mennessä.
Kimpisen urheilukenttää korjataan vuoden 2019 Kalevan Kisoihin. Lisäksi vuosittain rakennetaan uusia lähiliikuntapaikkoja ja parannetaan ulkoliikunnan olosuhteita. Joka vuosi toteutetaan viidestä kahdeksaan kohdetta.
Kaupungin keskustaa ja lähialueita kehitetään
Kaupunkirakenteen eheyttämistä ja tiivistämistä jatketaan huomioiden kuitenkin riittävä asuin- ja yritystonttitarjonta. Kaupunkisuunnittelun painopistealueina ovat ydinkeskusta ja sen lähialueet, kuten asemanseutu, Rakuunamäki sekä Opintien ja lentokentän alueet.
Kaupungintalon edustatorin kunnostusta jatketaan ja se saadaan valmiiksi ensi vuonna. Tässä yhteydessä Kirkkokadun ja Villimiehenkadun aukot katetaan.
Kulkuyhteyksiä sujuvoitetaan monin paikoin. Kevyen liikenteen yhteyksiä parannetaan muun muassa Snellmaninkadulla, Sammonlahdessa ja Joutsenossa. Keskeneräisiä katuja saatetaan valmiiksi etenkin Ruoholammella ja Ojala-Tuomelan alueella. Vanhempia katuja korjataan eri puolilla kaupunkia.
Kaupunki ei ala periä hulevesimaksua.
Lautakunnat käsittelevät talousarvioehdotusta loka-marraskuun vaihteessa. Kaupunginjohtajan talousarvioesitys julkistetaan 17. marraskuuta. Valtuustoon talousarvioesitys etenee kaupunginhallituksen käsittelyn jälkeen 11. joulukuuta.
Asukkaiden palaute toimialajohtajien talousarvioesityksestä
Asukkailla on mahdollisuus antaa palautetta sekä kirjallisesti että netin kautta koskien toimialajohtajien talousarvioesitystä 2018. Mahdollisuus palautteen antoon on ajalla 16. – 22.10.2017.
Lappeenrannan kaupungintalolla talousarvioesitykseen voi tutustua ja palautetta antaa paperilla kaupungintalon sisääntuloaulassa ajalla 17.10.–20.10. tiistaina, keskiviikkona ja perjantaina klo 8–16 ja torstaina klo 8–17.
Toimialajohtajat sekä kulttuuri- ja liikuntatoimenjohtaja ovat viikon 42 aikana tavattavissa kaupungintalon aulassa aikataulun mukaisesti. He kertovat talousarvioesityksestä ja vastaavat asukkaiden kysymyksiin oman toimialansa ja toimintansa puitteissa.
ti 17.10. klo 12–13 Pasi Leimi, toimialajohtaja
ke 18.10. klo 12–13 Päivi-Linnea Pötry, kulttuuritoimenjohtaja
to 19.10. klo 12–13 Tuija Willberg, toimialajohtaja
pe 20.10. klo 12–13 Ilkka Oksman, liikuntatoimenjohtaja
Asukkaat voivat antaa mielipiteensä myös netin kautta.
Aineisto ja kysely avataan netissä ma 16.10. klo 16.00 ja se on avoinna aina sunnuntaihin 22.10.2017 klo 24.00.
Lautakunnat harkitsevat, haluavatko ne palautteiden perusteella esittää muutosta talousarvioon. Myös toimialajohtaja voi muuttaa omaa esitystään lautakunnalle asukkaiden palautteen perusteella.
Kysely löytyy osoitteesta https://response.questback.com/lappeenrannankaupunki/talousarviopalaute
Tämän tiedotteen liitteenä:
- toimialojen talousarvioesitys 2018
- talousarvion tiivistelmä 2018
- taloudellinen liikkumavara
Lisätietoja:
Toimialajohtaja, hyvinvointi- ja sivistyspalvelut Tuija Willberg, puh. 040 070 5875, tuija.willberg(at)lappeenranta.fi
Toimialajohtaja, elinvoima ja kaupunkikehitys Pasi Leimi, puh. 040 740 1643, pasi.leimi(at)lappeenranta.fi
Strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen, puh. 040 512 1580, olli.naukkarinen(at)lappeenranta.fi