Jatkossa IKEA-ravintoloiden ruokahävikki jalostetaan biokaasuksi, jota voidaan tankata tavaratalojen yhteydessä sijaitsevilla asemilla. IKEA-tavaratalot Suomessa ovat maailmanlaajuisesti ensimmäisiä IKEA-yksiköitä, joiden yhteyteen rakennetaan kaasutankkausasemat.
Ensimmäinen yhteistyökumppani Gasumin rakentama ja operoima tankkausasema on tarkoitus avata Espoon Lommilassa sijaitsevan IKEA-tavaratalon tontille, jonka jälkeen tavoitteena on rakentaa tankkausasemat myös muiden tavaratalojen yhteyteen lähivuosina.
- Biokaasu on yksi ympäristöystävällisimmistä polttoaineista. Hyödyntämällä ravintoloissamme syntyvän ruokajätteen autojen polttoaineeksi pystymme tarjoamaan asiakkaillemme taas uuden vastuullisen tankkausvaihtoehdon IKEA-tavaratalopaikkakunnilla. IKEA-tavaratalojen yhteydestä löytyvät edelleen myös sähköautojen latausasemat, kertoo IKEA Suomen vastuullisuuspäällikkö Tiina Suvanto.
- Haluamme näyttää yrityksenä hyvää esimerkkiä ottamalla käyttöön uusia kiertotalouden keinoja. Toivottavasti inspiroimme tekojemme kautta ihmisiä tekemään arjessa kestäviä valintoja, Suvanto jatkaa.
Ruokajätteen hyödyntäminen tankkausasemilla on kestävä teko puhtaan energiamuodon, biokaasun, puolesta ja seuraava askel IKEA Suomen konkreettisten ympäristötekojen sarjassa. IKEA käyttää Suomessa vain uusiutuvaa energiaa, ja tänä vuonna IKEA Suomen omistukseen siirtyvä tuulipuisto Kemin Ajoksessa tekee yrityksestä energiaomavaraisen Suomessa.
Biokaasua jalostetaan IKEA-ravintoloiden ruokajätteestä
Tankkausasemilla tankattavaa biokaasua tuotetaan Gasumin biokaasulaitoksilla muun muassa IKEA-ravintoloiden biojätteestä. Koska hävikki on vähäistä, käytetään raaka-aineena myös muualta tulevaa biojätettä.
- Ensisijaisesti panostamme ruokahävikin vähentämiseen. Meillä syntyvä vähäinen ruokajäte menee hyötykäyttöön. IKEA-ruokahävikistä tuotettavalla biokaasulla ajaisi vuoden ajan noin 25 kaasuautoa keskimääräisellä kulutuksella, Suvanto havainnollistaa.
Kasvava asemaverkosto tukee kaasuautojen yleistymistä
Tällä hetkellä kaasutankkausasemia on Suomessa 36. Hallituksen tavoitteena on, että Suomessa olisi 50 000 kaasuautoa vuoteen 2030 mennessä. Tankkausverkoston tulee olla kattava, jotta tavoite on mahdollista saavuttaa.
- Tavaratalojemme yhteyteen tulevat kaasutankkausasemat mahdollistavat myös sen, että kuljetuskumppanimme voivat uudistaa kalustoaan kulkemaan ympäristöystävällisellä biokaasulla. Tavoitteenamme on myös uudistaa vähitellen IKEA Suomen henkilöstön käytössä olevat autot sekä IKEA-bussit biokaasulla, sähköllä tai muulla ympäristöystävällisellä polttoaineella toimiviksi ajoneuvoiksi, Suvanto kertoo.
Tankkausasemia operoi suomalainen energiayhtiö Gasum. Biokaasua tuotetaan biohajoavista raaka-aineista, kuten kotien, kauppojen ja teollisuuden biojätteistä ja jätevesilietteistä.
- IKEA Suomen vahva sitoutuminen uusiutuviin energiamuotoihin ja kiertotalouteen on osoitus siitä, miten yritysyhteistyöllä voidaan edistää kestävän kehityksen arvoja kansallisesti. Nyt alkavalla yhteistyöllä laajennamme kaasun tankkausverkostoa entisestään merkittävissä kasvukeskuksissa, kertoo Gasumin biokaasuliiketoimintayksikön johtaja Jukka Metsälä.
- Ympäristöystävällinen biokaasu on liikenteen polttoaineena vailla vertaa – se on täysin uusiutuva, kotimainen ja edullinen, hän jatkaa.
Mistä on kyse: Puhdasta energiaa ruokajätteestä
- IKEA-tavaratalot Suomessa ovat maailmanlaajuisesti ensimmäisiä IKEA-tavarataloja, joiden yhteyteen rakennetaan kaasutankkausasemat. Biokaasua tuotetaan muun muassa IKEA-ravintoloiden ruokahävikistä.
- Asemia operoi suomalainen energiayhtiö Gasum ja niissä voi tankata sekä bio- että maakaasua.
- Biokaasu on puhdas ja sataprosenttisesti uusiutuva kotimainen polttoaine, jota tuotetaan biohajoavista raaka-aineista, kuten kotien, kauppojen ja teollisuuden biohajoavista jätteistä. Liikennekäytössä biokaasu vähentää polttoaineen elinkaaren aikana syntyviä kasvihuonekaasupäästöjä jopa 85 %.
- Toistaiseksi Suomessa on 36 kaasutankkausasemaa, joista Gasumin operoimia on 24. Gasum rakentaa ensimmäisen kaasutankkausaseman IKEA-tavaratalon yhteyteen Espoossa loppuvuonna 2017. Yhteistyön tavoitteena on rakentaa kaasutankkausasemat Suomen IKEA-tavaratalojen yhteyteen lähivuosina. Ainoastaan Jyväskylässä sijaitsevan IKEA-lähipisteen yhteyteen tankkausasemaa ei voida rakentaa, sillä IKEA-lähipiste sijaitsee vuokratontilla.
- Maailmanlaajuisesti IKEA-konserni on päättänyt pyrkiä energiaomavaraisuuteen vuoteen 2020 mennessä. Vuonna 2016 IKEA-toiminnassa syntyneestä jätteestä kierrätettiin tai hyödynnettiin energiantuotannossa 89 %.
- Suomessa IKEA käyttää vain uusiutuvaa energiaa ja vuonna 2017 IKEA Suomen omistukseen siirtyvän Kemin Ajoksen tuulipuiston myötä IKEA Suomi on energiaomavarainen eli tuottaa uusiutuvaa energiaa vähintään yhtä paljon kuin kuluttaa yhteensä kaikissa toiminnoissaan.
Lisätietoja:
IKEA Viestintä, pr.finland@IKEA.com, puh. 040 451 7856
Gasum Oy, Jukka Metsälä, johtaja, biokaasu, etunimi.sukunimi(a)gasum.com, puh. 040 563 3756
Gasum Oy, Olga Väisänen, johtaja, viestintä, etunimi.sukunimi(a)gasum.com, puh. 040 554 0578