Quantcast
Channel: Logistiikka ja liikenne - ePressi
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13267

Startup-yritykset ja pääomasijoittajat horjuttavat perinteisiä posti- ja pakettialan yrityksiä

$
0
0

Postialan yritykset turvautuvat yrityskauppoihin säilyttääkseen kilpailukykynsä

Pääomasijoittajat ovat investoineet globaalisti miljardeja dollareita paketti- ja postialan yrityksiin viimeisten kahden vuoden aikana. Lisäksi logistiikka- ja jakelualan startup-yritysten pääomarahoitus on yli kymmenkertaistunut kuluneiden kolmen vuoden aikana. Vuonna 2013 rahoituksen määrä oli 266 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, kun vuonna 2016 se oli jo 2,78 miljardia dollaria. Investointeja ovat kiihdyttäneet etenkin verkkokaupan suosion jatkuva kasvu sekä paikallisten startup-jakeluyritysten parantunut kilpailukyky. Nämä tiedot käyvät ilmi Accenturen tuoreesta posti- ja pakettialan trendejä kartoittavasta tutkimusraportista.

Raportin mukaan sekä investointien määrä että koko ovat kasvussa. Vuonna 2013 logistiikka-ja kuljetusalan investointisopimuksia tehtiin 52, ja ne olivat kokonaisarvoltaan yhteensä noin 266 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, kun sopimusten kokonaisarvo pelkästään vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä oli 1,75 miljardia dollaria ja sopimusten määrä 36.

Verkkokauppojen asiakkaat haluavat toimituksen samana päivänä
Perinteiset jakelu- ja postiorganisaatiot ovat saaneet haastajia uudenlaisista yrittäjistä, joille kuluttajien kehittyvät odotukset tuovat kasvumahdollisuuksia. Accenturen tutkimus osoittaa, että pelkkä ilmainen kotiinkuljetus ei enää houkuttele asiakkaita, joista monet haluavat saada tuotteen toimitettuna jo ostopäivänä.

”Muutos kuluttajien käyttäytymisessä luo haasteita perinteisille alan toimintamalleille ja kyseenalaistaa perinteisen kansallisen toimitusverkon käytön ja tärkeyden”, sanoo Marko Rauhala, Accenturen Suomen postitoimialasta vastaava johtaja. ”Esimerkiksi Amazon tai Uber ovat tarttuneet tilaisuuteen ja vastaavat suoraan asiakkaiden tarpeisiin. Uber noutaa asiakkaan toivotusta paikasta haluttuun aikaan”, Rauhala jatkaa. ”Verkkokaupoissa asioivat haluavat samanlaisen räätälöidyn kuljetuksen tilaamilleen tuotteille. Sen sijaan, että asiakkaat odottaisivat postitoimitusta viisi päivää, he ovat alkaneet kääntyä ketterien startup-kuljetusyritysten puoleen.”

Saman päivän toimituksen tarjoavia Amazon Prime Now -hubeja oli Yhdysvalloissa viime vuonna jo 58. Amazon suunnittelee Prime Now -hubien perustamista myös Saksaan, Espanjaan ja Italiaan. Startup-yritys Onibag loi 70 kaupunkia kattavan ja seuraavan päivän toimitusta tarjoavan verkoston viiden Yhdysvaltain osavaltion alueelle. Yritys ei omista kuljetuskalustoa tai jakelukeskuksia. Se joukkoisti paketin noudon ja kotiovelle toimittamisen palvelut ja kuljettaa paketit hyödyntämällä kansallisen bussijärjestelmän ylikapasiteettia sekä kimppakyytejä.

Onibagin lisäksi esimerkiksi Uber kokeilee UberRUSH-palvelua, joka on sopimuskuriirien muodostama toimitusverkosto. Shyp puolestaan noutaa lähetykset omien työntekijöidensä avulla ja yhdistää lähetykset Yhdysvaltain postilaitoksen. FedExin, UPS:n, OnTracin tai muiden paikallisten jakeluyhtiöiden kuljetuksiin. Shyp valitsee automaattisesti parhaan kuljetustavan kullekin lähetykselle.

Suomalainen PiggyBaggy ja kiinalainen 123Feng.com ovat kaksi monista uusista toimijoista Yhdysvaltain ulkopuolella. Nämä yritykset kuljettavat lähetyksiä tilauksesta kimppakyydeillä. Skotlannissa Menzies käyttää integroitua IT-ratkaisua, joka mahdollistaa pakettien toimituksen muiden kuljetusalan yritysten lähetyksissä. KombiBUS toimii harvaan asutulla Koillis-Saksan alueella. Yritys käyttää olemassa olevaa bussiverkostoa yhdistämällä tuotteiden, postin ja matkustajien samanaikaisen kuljetuksen. KombiBUS on vaikuttanut myös alueelliseen kehitykseen: maitotaloustuotteita tuottavat maanviljelijät käyttävät yrityksen kuljetusjärjestelmää laajentamaan myyntialuettaan Berliiniin.

Perinteiset postiyritykset investoivat ja tekevät yrityskauppoja
Accenturen tutkimusraportti osoittaa, että myös perinteiset posti- ja pakettiyhtiöt kasvattavat investointejaan pysyäkseen mukana verkkokaupan kehityksessä. Alan pääomainvestoinnit ovat nousseet yli 40 prosentilla vuodesta 2013 vuoteen 2015. Yhtiöt sijoittavat merkittäviä summia kapasiteetin kasvattamiseen ja palveluiden monipuolistamiseen. Investointikustannukset olivat postialan yritysten globaalista liikevaihdosta keskimäärin noin 3,7 prosenttia vuonna 2013 ja 5,1 prosenttia vuonna 2015.

Tutkimusraportin mukaan posti- ja jakelualalla tehtiin myös paljon yrityskauppoja. Suurimmat yrityskauppojen tekijät olivat ranskalainen La Poste (35 yritysostoa), tanskalainen Post Nord (22), singaporelainen SingPost (15), saksalainen DP DHL (14), itävaltalainen Austrian Post (13) sekä norjalainen Posten Norgen (12).

Lähes kaikki kansalliset postilaitokset investoivat lisäkapasiteettiin mukautuakseen verkkokaupan kasvuun etenkin ruuhkahuippujen aikaan. Yritysostot ovat nykyään pienempiä kuin viimeisten 15 vuoden aikana keskimäärin. Postialan yrityskaupat keskittyvät etenkin logistiikkaan, paketti- ja pikakuljetuksiin, teknologiaan ja ohjelmistoihin sekä finanssialan palveluihin. Vuonna 2015 noin 60 prosenttia alan kaikista yrityskaupoista kohdistui maan rajojen ulkopuolisiin yrityksiin, koska yritykset haluavat laajentaa toimintaansa maiden rajat ylittäviin kuljetuksiin sekä kasvattaa asiakaspohjaansa.

”Tutkimuksemme osoittaa, että verkkokauppa jatkaa räjähdysmäistä kasvuaan tulevan kolmen vuoden aikana. Valtaosa asiakkaista haluaa, että lähetys toimitetaan samana tai seuraavana päivänä tilauksesta, mutta he eivät ole valmiita maksamaan siitä lisähintaa”, Marko Rauhala kertoo. “Jakeluorganisaatioiden pitääkin tehdä kehitys- ja investointipäätöksiä nyt, jos ne aikovat pysyä kilpailukykyisinä ja kannattavina myös tulevaisuudessa.”

Tietoja tutkimuksesta
Accenture on toteuttanut High Performing Post and Parcels -tutkimuksen jo kymmenen vuoden ajan. Raportissa luodaan katsaus trendeihin ja aiheisiin, jotka vaikuttavat globaalisti posti-, paketti- ja jakelualaan. Tämän vuoden tutkimusraporttia varten analysoitiin 31 posti- ja jakelualan yritystä organisaatiota ympäri maailmaa julkisesti saatavilla olevan tiedon, organisaatioiden julkaiseman sisällön ja Accenturen toimialatuntemuksen perusteella. Yritykset edustavat noin 90 prosenttia koko maailman postimäärästä. Analysoidut organisaatiot ovat An Post, Australia Post, Austrian Post Group, bpost, Canada Post Corp., Ceska Posta, Correios Brasileiros, Correios de Portugal, Correos y Telégrafos, Deutsche Post DHL, FedEx, Groupe La Poste, Gruppo Poste Italiane, India Post, Itella, Japan Post, Magyar Posta, New Zealand Post, Post Office Limited, Posten Norge, Posti Group, PostNL, PostNord, Royal Mail Group, Singapore Post, South African Post Office, Swiss Post, TNT N.V., U.S. Postal Service, UPS ja Yamato.

Lue alkuperäinen englanninkielinen tiedote.

Lisätietoja:
Accenture, viestintä
Press office: 040 137 3954

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13267

Trending Articles