- Renkaiden kierrätysmäärät vuonna 2016 pysyvät edellisvuoden tasolla. Se kertoo kierrätysjärjestelmän vakiintumisesta
- Kappale- ja tonnimääräisesti eniten kierrätettiin henkilöautojen renkaita
- Kierrätystuotteiden kehittämisen tavoitteena on päästä eroon renkaiden kierrätysmaksuista
Renkaiden kierrätysmäärät pysyivät vuonna 2016 suunnilleen edellisvuoden tasolla.
Yhteensä vuonna 2016 Suomessa kerättiin erilaisia renkaita 53 534 tonnia. Vuonna 2015 vastaava luku oli 55 453 tonnia.
”Tämä kertoo selkeän viestin siitä, että viimeisten 20 vuoden aikana kehittetty keräysjärjestelmämme toimii ja on vakiintunut. Käytöstä poistuvat renkaat saatiin kerättyä lähes kokonaan”, Suomen Rengaskierrätys Oy:n toimitusjohtaja Risto Tuominen sanoo.
Viime vuosina kerättyjen renkaiden hyödyntämisaste on ollut lähes sata prosenttia. Pääasiassa hyödyntämistavan ratkaisee renkaan tyyppi ja kunto.
Eniten käytöstä poistuneita renkaita (30 631 tonnia) hyödynnettiin maanrakentamisessa esimerkiksi eristeinä, kevennysmateriaalina tai vedenläpäisykyvyn lisääjinä.
Henkilöauton rengas tilastoykkösenä
Suomen Rengaskierrätys Oy on tuottajayhteisö, jonka rengasalan keskeiset toimijat perustivat vuonna 1995. Ensimmäisenä keräysvuotena 1996 renkaita kerättiin 15 372 tonnia, nykyisin lähes nelinkertaisesti.
”Tulevan kesän aikana menee rikki 850 000 tonnia kerättyjä renkaita. Se on suuri määrä, johon voimme olla tyytyväisiä.”
Ajoneuvotyypeittäin kerättyjen renkaiden määrät mukailevat maahantuontia. Viime vuonna Suomeen tuotiin noin 4,5 miljoonaa rengasta.
”Massalla mitattuna henkilöauton renkaita oli tästä hieman yli 50 prosenttia. Seuraavaksi eniten tuotiin kuorma-autojen renkaita eli noin 20 prosenttia.”
Rengaskierrätys Oy vastaa renkaiden keräämisestä tuottajajäseniensä eli renkaiden valmistajien ja maahantuojien puolesta. Jätelain mukaan rengasliikkeet ovat renkaita myydessään velvollisia ottamaan vanhat renkaat vastaan. Rengaskierrätys Oy:n sopimuskumppanina toimiva kierrätysoperaattori Kuusakoski Oy kerää renkaat ja ja jalostaa ne jatkokäyttöä varten.
Uusista käyttötavoista hyviä tuloksia
Kuluttaja maksaa uudet renkaat ostaessaan kierrätysmaksun, joka sisältyy myyntihintaan. Henkilöautojen renkaissa maksu on 1,92 euroa rengasta kohden.
”Laskimme kierrätysmaksuja jo vuoden 2016 alussa, eikä niitä näillä näkymin ole tarvetta nostaa.”
Suomen Rengaskierrätys Oy:n ja kierrätysoperaattori Kuusakoski Oy kehittävät jatkuvasti uusia tapoja hyödyntää käytöstä poistettuja renkaita. Tuominen luonnehtii viime vuotta kokeiujen ajanjaksoksi.
”Testasimme rengasrouhetta sekä kosteikkojen puhdistamisessa että haja-asutusalueiden kiinteistöjen jätevesien suodatuskentissä ja saimme erittäin rohkaisevia tuloksia. Lanseerasimme myös oman ympäristöohjelman rengasalan toimijoille, jotta ympäristönäkökulman huomioiminen päivittäisessä toiminnassa muuttuisi entistä vaivattomammaksi.”
Kiertotalous on yksi nopeimmin kasvavista liiketoiminta-alueista koko maailmassa. Mitä jalostetumpia tuotteita renkaista opitaan tekemään, sitä enemmän se hyödyttää ympäristöä, taloutta ja renkaita ostavaa kuluttajaa.
”Pitkän ajan tavoitteenamme on kehittää kierrätystuoteilla niin paljon lisäarvoa, että jonakin päivänä rengas kiertäisi ilman kierrätysmaksuja.”