Turun kaupungin ja Sitran yhdessä kehittämä kalustekierrätys lisää irtaimiston elinkaarta merkittävästi. Verkko- ja mobiilisovellus teki kaupungin kalustekierrätyksestä helppoa, tasapuolista ja läpinäkyvää.
Turun kaupungin ja Sitran toteuttaman kalustekierrätyspilotin tavoitteena on saada ylijäämähuonekalut uudelleen käyttöön verkko- ja mobiilisovelluksena toimivan kierrätysjärjestelmän avulla. Pilotin tulokset osoittavat, että keskitetty huonekalujen kierrätys on kaupungeille kustannustehokasta ja sillä on työllistäviä vaikutuksia. Avoimen lähdekoodin järjestelmästä toivotaan kiinnostuttavan laajemminkin kunnissa ja yrityksissä.
Kaupungin työntekijät ovat voineet ladata järjestelmään käytöstä poistettuja kalusteita sekä tilata käyttöön tai esimerkiksi tuunattavaksi kalusteita.
─ Koin systeemin todella helpoksi ja hienoksi, mistä sai hyvää asiakaspalvelua ja hyvää tavaraa. Kierrätysjärjestelmän avulla säästyi aikaa ja rahaa, toteaa Turun kaupungin taloussihteeri Anna Valtola.
Järjestelmässä on välitetty muun muassa toimistokalusteita sekä askartelutarvikkeita. Myös muiden materiaalien, kuten puun ja metallin kierrätykseen on kysyntää.
─ Kierrätysjärjestelmä mahdollistaa myös tavaroiden lyhytaikaiset käytöt tai lahjoittamisen sekä uudenlaisen yhteistyön yritysten kanssa. Hyviä kokemuksia syntyi esimerkiksi yhteistyöstä yritysten kanssa ylijäämä askartelutarvikkeiden välittämiseksi eri yksiköiden toimintaan, kertoo Turun kaupungin kestävän kehityksen budjetoinnin hankepäällikkö Stella Aaltonen.
Kalustekierrätys lisää irtaimiston elinkaarta merkittävästi, kun käyttökelpoiset vanhat kalusteet löytävät sujuvasti uuden paikan. Avoimen lähdekoodin mobiilisovellus tekee kierrättämisestä myös helppoa, tasapuolista ja läpinäkyvää. Saavutettavat säästöt kierrättämisestä riippuvat organisaation koosta, isoissa organisaatiossa potentiaali on satoja tuhansia euroja.
─ Irtaimiston kierrätys on viisasta resursointia kaupungille ja sen hyödyt ovat monipuoliset. On kustannustehokasta hankkia sovelluksen kautta tarvittavaa irtaimistoa sen sijaan, että aina investoidaan uuteen. Pilotilla on ollut myös työllistäviä vaikutuksia, se mahdollistaa myös kuntouttavan työn tekemisen, mikäli tilat ovat toiminnalle sopivia. Lisäksi olemme saaneet tyhjiä tiloja käyttöön turhan tavaran säilyttämisen sijaan, toteaa Turun kaupungin hallintoryhmän johtaja Tuomas Heikkinen.
Kalustekierrätysjärjestelmä toimii avoimella lähdekoodilla ja siten se on monistettavissa mihin tahansa organisaatioon. Taustajärjestelmä on tehty ilmaisella Drupal CMS -ohjelmalla kauppapaikkalaajennuksella. Toteutus mahdollistaa taustajärjestelmän vaihtamisen eri asiakasohjelmiin.
Muut organisaatiot voivat ottaa oppia kalustekierrätysjärjestelmän hyödyistä pilotin yhteydessä julkistetusta ohjeistuksesta.
─ Rakennamme Suomen kiertotaloutta pala palalta ja se koskettaa kaikkia toimintoja. Tuotteiden uudelleenkäyttö, kierrätys ja huolto ovat arvokkaita hyödyntämistapoja. Näemme kalustekierrätyspilotin skaalaamisen laajempaan käyttöön Turussa sekä muihin kaupunkeihin olevan hyvä lähtö kohti kiertotaloutta, toteaa Sitran asiantuntija Laura Järvinen.
Kalustekierrätyskokeilu on toteutettu osana Turun kaupungin ja Sitran kestävän kehityksen kumppanuutta, jonka puitteissa Sitra on osarahoittanut kokeilua. Yhteistyön tavoitteena on kehittää uusia älykkäitä kestävän kehityksen ratkaisuja, joita voidaan levittää myös muihin kaupunkeihin.
Kalustekierrätyspilotti:
Ajankohta: 05/2016 – 01/2017
Rahoittajat: Turun kaupunki, Sitra
Koordinointi: Turun kaupunki, Työkeskus ja Itämeren kaupunkien liiton Kestävien kaupunkien komission yhdessä kaupungin ekotukitoiminnan kanssa.
Turun GitHub:
Mobiili:
https://github.com/DigiTurku/rw-client
Muut osat:
https://github.com/DigiTurku/rw-drupal
https://github.com/DigiTurku/rw-apiproxy
Lisätiedot:
Turun kaupunki: Stella Aaltonen
Kestävän kehityksen budjetoinnin hankepäällikkö
044 9075983
stella.aaltonen@turku.fi
Tutustu kalustekierrätysjärjestelmään tiivistelmään liitteessä.