Vasa stad tar tolv splitternya biogasbussar i trafik 13.2. Samma dag öppnas Vasaregionens första tankningsstation för fordonsgas vid Stormossen.
Enligt planeringschef Pertti Hällilä är Vasas biogasbussprojekt det första i sitt slag i Finland.
– Det främjar på ett betydande sätt ibruktagningen av inhemsk ren teknologi i hela området, såväl biogasproduktion och -distribution som användningen av biogas i fordon. För den här anskaffningen har vi fått hedersomnämnande av Motiva för främjande av ibruktagningen av clean tech, dvs. miljövänlig teknik, summerar Hällilä.
Bussarna, som är producerade av Scania, är miljövänligare, moderna och tillgängliga.
– Med dessa tolv biogasbussar kan man ersätta 280 000 dieselliter fossila bränslen per år. Koldioxidutsläppen är i samma klass som för helt eldrivna bilar, vars drivskraftsel har producerats med vindkraft, berättar Hällilä.
Biogasbussarna kommer att trafikera på de livligast trafikerade linjerna, dvs. linjerna 1–4 och 7–10. Under veckosluten och sommartid trafikerar biogasbussarna på alla linjer.
De nya bussarna är tillgängliga och de är prydda med Vasas silhuett
Bussarnas främre och mittersta del saknar trösklar och vid mittdörren finns en utdragbar ramp som passar även för de allra tyngsta elrullstolarna. Hela dörrsidan kan sänkas 6 cm, berättar Hällilä.
I bussarna finns tre barnvagnsplatser, varav en kan ändras om till en rullstolsplats. – Det finns en särskild knapp som man kan trycka på om man behöver hjälp av chauffören. I den mittersta delen är fyra sittplatser reserverade för seniorer och till och med för ledarhundar finns det en plats i bussen, konstaterar Hällilä.
I trafiken känner du igen gasbussarna på Vasas stadssilhuett i orange och temat Renare med biogas. Bussarna är numrerade och märkta med A1-A12.
Enligt Hällilä har bussarna anskaffats till staden med ett leasingavtal, de ägs alltså av ett finansieringsbolag. När avtalet har gått ut, kan staden om den så önskar skaffa dem helt i sin ägo.
Bananskalen via Stormossen ner i tanken
I närheten av Stormossen öppnas en långsamtankningsstation för gasbussar, där bussarna tankas nattetid.
Av bioavfall från hushållen i Vasaregionen och slam från Vasa Vattens avloppsvatten kan man vid Stormossens raffinaderi tillverka biogas för cirka 1000 personbilar utöver det som bussarna förbrukar.
– Bredvid tankningsstationen för bussar öppnas även en snabbtankningsstation för personbilar, berättar Stormossens verkställande direktör Leif Åkers.
Närmare uppgifter ger:
Planeringschef Pertti Hällilä, Vasa stad
tfn 040 581 3150